Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Stad Geel en secundaire scholen trekken aan alarmbel bij De Lijn

De Lijn

Op 6 januari lanceerde De Lijn haar nieuwe dienstregeling. Die zorgt bij de Geelse leerlingen voor heel wat problemen. De stad nam het initiatief om samen met de secundaire scholen het probleem aan te kaarten bij De Lijn. De vervoersmaatschappij belooft op zoek te gaan naar een oplossing.

De start van het nieuwe jaar verliep bij heel wat scholieren niet zo vlot. Door de wijzigingen bij De Lijn veranderde er heel wat en sommige leerlingen zagen hun busvervoer volledig verdwijnen.

“Leerlingen uit Meerhout en Vorst ondervinden problemen, maar ook Kasterlee deelt in de klappen”, vertelt Danny Vanderveken, coördinerend directeur van scholengemeenschap KOGEKA. “In onze scholengroep merken we dat heel wat leerlingen te laat op school arriveren als gevolg van de nieuwe dienstregeling. We registreerden op een week tijd hierdoor meer dan 250 problemen.”

Oplossing voor leerlingen uit Vorst en Meerhout

Begin deze week zaten de directies van de secundaire scholen samen met de stad. Naar aanleiding van de nieuwe dienstregeling van De Lijn kwamen heel wat problemen naar boven. De stad nam daarom het initiatief om aan te kloppen bij De Lijn.

“We waren heel blij om te horen dat De Lijn onmiddellijk bereid was tot overleg”, vertelt Marlon Pareijn, schepen van mobiliteit en onderwijs. “Een dag later zaten we al met hen en de secundaire scholen rond tafel. De Lijn beloofde om op zoek te gaan naar een oplossing voor de leerlingen, in de eerste plaats die uit Vorst en Meerhout.”

Basisbereikbaarheid

De nieuwe dienstregeling is het gevolg van het decreet basisbereikbaarheid, een decreet van de Vlaamse overheid. Het decreet wil de sterkste lijnen versterken en de minst gebruikte lijnen afbouwen. Hierbij moet het openbaar vervoer elkaar aanvullen waardoor de parallelle buslijnen met Mol en Herentals zijn verdwenen aangezien hier ook de trein rijdt.

Daarom schafte De Lijn de bussen tussen Mol en Geel en Herentals en Geel af. In de aanloop naar de wijzigingen maakte de stad, als onderwijscentrum van de Kempen, haar bezorgdheden al kenbaar bij De Lijn, maar volgens het decreet vormt de trein een alternatief.

“We merken ook heel wat problemen bij leerlingen die van Mol of Olen komen en dat betreuren we enorm”, vertelt schepen Pareijn. “De stad heeft niet de bevoegdheid om hier alleen beslissingen in te nemen, maar we blijven problemen aankaarten tot onze scholieren weer vlot op school geraken.”

De Lijn

Deel dit artikel